Σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σας για το Μεξικό

Παρέχεται από την Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Η δέσμευση του Μεξικού για εμπορική ολοκλήρωση και το άνοιγμά του στις ξένες επενδύσεις, σε συνδυασμό με μια επιτυχημένη προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης, υπόσχονται μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Αν θέλετε να επενδύσετε σε μια σημαντική αναδυόμενη οικονομία με μεγάλη καταναλωτική βάση, εξετάστε την περίπτωση του Μεξικού.

Ο στόχος σας

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα κατανοήσετε τις ευκαιρίες που παρέχει το Μεξικό και πώς να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο. Θα αποκτήσετε, επίσης, μια γενική εικόνα για τη θέση του Μεξικού στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και θα κατανοήσετε γιατί αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

2 Επέκταση της επιχείρησής σας στο Μεξικό

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του τρόπου επέκτασης της επιχείρησής σας στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το τρέχον κλίμα της αγοράς στην οποία σχεδιάζετε να δραστηριοποιηθείτε.

Το Μεξικό έχει αναδειχθεί ως ελκυστική τοποθεσία για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Καθώς αναμένεται αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αγορά ετοιμάζεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ κατατάσσεται υψηλότερα από την Ισπανία, τη Χιλή και τη Βραζιλία.1 Από τη δεκαετία του '90, το Μεξικό έχει επιδείξει μια αυξανόμενη δέσμευση για εμπορική ολοκλήρωση μέσω της διαμόρφωσης συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ), ενώ η εμπορική πολιτική του είναι μεταξύ των πλέον ανοικτών παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, το Μεξικό έχει επιδοθεί σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών, κατασκευάζοντας και εκσυγχρονίζοντας ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων 133.000 χιλιομέτρων, 76 αεροδρόμια (με τα 64 να πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις), 27.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και 117 θαλάσσιους λιμένες (οι 68 είναι λιμένες εμπορευματοκιβωτίων). Οι νέες υποδομές έχουν καταστήσει καλύτερη τη σύνδεση του Μεξικού, ιδιαιτέρως μέσω αυτοκινητοδρόμων.2

Η δέσμευση του Μεξικού για επενδύσεις σε υποδομές, το υποστηρικτικό σύστημα ελεύθερων συναλλαγών και η επιτυχημένη προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης καθιστούν τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

χάρτης Μεξικού


 1. A.T. Kearney’s 2015 Global Retail E-Commerce Index 

 2. PwC 

3 Μερικές συνοπτικές πληροφορίες

 • Το ηλεκτρονικό εμπόριο τύπου Επιχείρηση προς Πελάτη (B2C) στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο ανήλθε συνολικά σε 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 26% ετησίως, υπερβαίνοντας τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2019.1

 • Το Μεξικό συμμετέχει σε περισσότερες από 10 σημαντικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, παρέχοντας πρόσβαση σε 45 χώρες ανά τον κόσμο και σε μια καταναλωτική βάση με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες.2

 • Το Μεξικό κατατάσσεται στην 50ή θέση στον δείκτη Logistic Performance Index της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2014, ο οποίος κατατάσσει 160 χώρες ως προς την απόδοση εφοδιαστικής.


 1. eMarketer, A.T. Kearney 

 2. Congressional Research Service 

4 Τάσεις πελατών

Κατά την επέκταση σε νέες αγορές, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά των πελατών. Πώς αγοράζει συνήθως προϊόντα ο πελάτης-στόχος σας; Ποιον τρόπο παράδοσης προτιμά; Οι παρακάτω παράγοντες θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πώς οι τάσεις των πελατών θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριοποίησή σας στο Μεξικό.

 • Οι αγορές στο διαδίκτυο αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των ετήσιων λιανικών πωλήσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, αλλά με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 16%, υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτήν την τάση.1

 • Στο Μεξικό, οι τοπικοί τρόποι πληρωμής κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ποσοστό άνω του 40% των αγορών πραγματοποιείται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Ακολουθούν τα μετρητά και η εξόφληση κατά την παράδοση με ποσοστό 32% και οι τραπεζικές μεταφορές με 15%.2

 • Η κανονική παράδοση συνηθίζεται και είναι αποδεκτή εντός του Μεξικού.

 • Η διείσδυση κινητών συσκευών αυξάνεται σταθερά. Η συνολική διείσδυση ανέρχεται στο 49%.3

 • Το 2016, το 75% των αγοραστών στο διαδίκτυο στο Μεξικό πραγματοποίησε αγορές χρησιμοποιώντας επιτραπέζιο υπολογιστή.4

 • Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 38 εκατομμύρια αγοραστές στο διαδίκτυο στο Μεξικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16-44.5


 1. Wall Street Journal 

 2. The PayPers 

 3. Statista Digital Market Outlook 

 4. Βαρόμετρο καταναλωτών της Google, A.T. Kearney 

 5. A.T. Kearney 

5 Μοντέλα διεκπεραίωσης

Διασυνοριακές αποστολές στο Μεξικό: Σημεία προέλευσης ΗΠΑ

Τα σημεία προέλευσης όπως το Σαν Ντιέγκο, το Λαρέντο και το Μαϊάμι είναι δημοφιλή για τη μεταφορά προϊόντων στο Μεξικό. Από τα αυτά τα μέρη, το προϊόν σας θα μπορούσε να φτάσει στην Πόλη του Μεξικού σε λιγότερο από μία ημέρα.

Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια

 • Ένας από τους κορυφαίους 30 λιμένες εμπορευματοκιβωτίων των ΗΠΑ, από τον οποίο εισέρχονται σχεδόν τρία εκατομμύρια τόνοι ετησίως
 • Δύο εγκαταστάσεις φορτηγών πλοίων
 • Διαμετακόμιση στην Πόλη του Μεξικού: λιγότερο από μία ημέρα
 • Εκτελωνισμός: έως δύο ώρες1

Λαρέντο, Τέξας

 • Ο μεγαλύτερος λιμένας εσωτερικής ναυσιπλοΐας στις ΗΠΑ
 • Διαμετακόμιση στην Πόλη του Μεξικού: εντός τριών ημερών
 • Εκτελωνισμός: έως έξι ώρες2

Μαϊάμι, Φλόριντα

 • Ο μεγαλύτερος επιβατηγός λιμένας του κόσμου
 • 15ος ως προς τον όγκο εξαγωγών εμπορευμάτων και 18ος ως προς τον όγκο εισαγωγών εμπορευμάτων στις ΗΠΑ
 • Κύρια πύλη προς τη Λατινική Αμερική3

Οι ακόλουθες τοποθεσίες αποτελούν κύριους κόμβους για εισαγωγές στο Μεξικό:

Διεθνής Αερολιμένας Πόλης του Μεξικού

 • Διαμετακόμιση στην Πόλη του Μεξικού: λιγότερο από μία ημέρα

Μανζανίγιο, Μεξικό

 • Θαλάσσιες εισαγωγές από την Ασία

Βερακρούζ, Μεξικό

 • Θαλάσσιες εισαγωγές από την Ευρώπη

Ενδομεξικανική διεκπεραίωση

Με βάση την τοποθεσία και τη ζήτηση της αγοράς, η περιοχή της Πόλης του Μεξικού είναι η προτιμώμενη τοποθεσία για κέντρα διεκπεραίωσης. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής περιοχής να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια, η Πόλη του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή του Μεξικού και μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Δύο περιφερειακές οδοί περιβάλλουν την πόλη, ενώ αρκετές οδοί ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομοι συνδέουν την Πόλη του Μεξικού με άλλα σημαντικά εμπορικά κέντρα. Η διεκπεραίωση από την περιοχή γύρω από την Πόλη του Μεξικού δίνουν στους μεταφορείς τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τον πληθυσμό της Πόλης του Μεξικού, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως κεντρικό σημείο διανομής για την υπόλοιπη χώρα.


 1. Υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια 

 2. Αναπτυξιακό Ίδρυμα Λαρέντο 

 3. Journal of Commerce 

6 Μεταφορά

Εταιρείες μεταφορών απευθείας στον καταναλωτή και εταιρείες μεταφορών δεμάτων

 • DHL Parcel
 • UPS
 • FedEx
 • Estafeta

Εταιρείες μεταφορών μερικής πληρότητας φορτίου φορτηγού (LTL) και φορτίου φορτηγού (FTL)

 • LTL: Estafeta, Castores
 • TL: Transportes TUM, PITIC

7 Πώς να ξεκινήσετε

Κατά την αξιολόγηση της εισόδου σας στη μεξικανική αγορά, σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ίδρυσης μιας νέας εταιρείας και τον τύπο της εταιρικής δομής που μπορεί να σας ταιριάζει. Διαπιστώστε αν για το προϊόν σας απαιτείται διασάφηση εισαγωγής, καθώς και τυχόν ισχύοντες φόροι και δασμοί που ενδέχεται να προκύψουν. Τέλος, θα πρέπει να βρείτε ένα κέντρο διεκπεραίωσης και εταιρείες μεταφορών που παρέχουν κάλυψη στις περιοχές στόχευσής σας.

Το Market Finder περιλαμβάνει ανάλυση του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Μεξικό. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 1 έως το 190 πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια τοπική εταιρεία σε κάθε οικονομία του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται 10 πεδία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, την ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό και τις δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαχειριστικές, κανονιστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το Market Finder διευκολύνει πολύ την κατανόηση των νομικών απαιτήσεων και την επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και πληροφοριών.

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services

Η Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services παρέχει λύσεις εφοδιαστικής, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημείωση

Το υλικό που παρέχεται στον ιστότοπο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για χρηματοοικονομικές, φορολογικές ή νομικές συμβουλές, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.