Σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σας για την Ιαπωνία

Παρέχεται από την Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Η Ιαπωνία έχει 127 εκατομμύρια κατοίκους και είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, προσφέροντας εξαιρετικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Ακόμη και αν η Ιαπωνία δεν εντάσσεται άμεσα στη στρατηγική ανάπτυξής σας, θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος του ευρύτερου οικονομικού πλαισίου.

Ο στόχος σας

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα κατανοήσετε τις ευκαιρίες που παρέχει η Ιαπωνία και πώς να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο. Θα αποκτήσετε, επίσης, μια γενική εικόνα για τη θέση της Ιαπωνίας στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και θα κατανοήσετε γιατί αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

2 Επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του τρόπου επέκτασης της επιχείρησής σας στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το τρέχον κλίμα της αγοράς στην οποία σχεδιάζετε να δραστηριοποιηθείτε.

Η Ιαπωνία έχει 127 εκατομμύρια κατοίκους και είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα). Το συνολικό ΑΕΠ αποτιμάται στα 4,94 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σχεδόν 40.000.1

Η υγιής αστική οικονομία της Ιαπωνίας στηρίζει τη θέση της ως η τέταρτη μεγαλύτερη λιανική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Οι πωλήσεις αποτιμώνται σε περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 134 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2019.2 Πάνω από το 8% όλων των συναλλαγών λιανικής πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται.3

Η Ιαπωνία είναι εδώ και καιρό ηγέτιδα και υπερδύναμη στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα την κατατάσσει στη 12η θέση παγκοσμίως ως προς την εφοδιαστική. Λόγω του μεγέθους, της πληθυσμιακής πυκνότητας και της αποδοτικότητας της χώρας, τα κόστη διανομής είναι πολύ χαμηλά με βάση τα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Εφοδιαστικών Συστημάτων, ανέρχονται μόλις στο 5% των συνολικών πωλήσεων για τις βιομηχανίες κατασκευής, χονδρικής και λιανικής πώλησης στην Ιαπωνία (αντιθέτως, στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 9%).

Χάρτης Ιαπωνίας


 1. Παγκόσμια Τράπεζα 

 2. Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, eMarketer 

 3. eMarketer 

3 Σύντομες πληροφορίες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα

 • Περίπου το 92% των Ιαπώνων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ωστόσο εξακολουθούν να προτιμούν τις αγορές σε φυσικά καταστήματα λιανικής.1

 • Το εμπόριο μέσω κινητών προβλέπεται να φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.2

 • Στις σημαντικές κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνονται προϊόντα ΜΜΕ, ενδύματα και υποδήματα, τρόφιμα και ποτά, ηλεκτρονικά είδη, ομορφιά και προσωπική περιποίηση.3

 • Το Rakuten και το Amazon είναι οι μεγαλύτεροι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ιαπωνία βάσει μεριδίου αγοράς. Το Rakuten κατέχει κυρίαρχη θέση, ενώ το Amazon αντιμετώπισε δυσκολίες στην εδραίωση στην Ιαπωνία επειδή είναι ξένη εταιρεία.4

 • Τα ιαπωνικά πρότυπα συσκευασίας είναι πολύ εντυπωσιακά, ενώ οι αριθμοί των προϊόντων που υπόκεινται ζημιά κατά την αποστολή είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο.


 1. Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) 

 2. Euromonitor 

 3. Euromonitor 

 4. PwC 

4 Τάσεις πελατών

Κατά την επέκταση σε νέες αγορές, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά των πελατών. Πώς αγοράζει συνήθως προϊόντα ο πελάτης-στόχος σας; Ποιον τρόπο παράδοσης προτιμά; Οι παρακάτω παράγοντες θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πώς οι τάσεις των πελατών θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριοποίησή σας στην Ιαπωνία.

 • Το 71% των αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου πληρώνεται μέσω πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικής μεταφοράς, ωστόσο γενικά ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμής είναι τα μετρητά. Συνιστάται η παροχή εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, όπως το PayPal, το Mobile Suica, το Pay-easy και οι πληρωμές σε μίνι μάρκετ. Η εξόφληση κατά την παράδοση είναι επίσης δημοφιλής τρόπος πληρωμής, αντιπροσωπεύοντας το 18% των πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου.1

 • Μολονότι οι Ιάπωνες καταναλωτές δίνουν σημασία στην τιμή, πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η επωνυμία και η ποιότητα αποτελούν τους παράγοντες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις αγοράς.

 • Η ταχύτητα παράδοσης λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις των αγοραστών, ενώ η παράδοση σε μία ημέρα αποτελεί σχεδόν τον κανόνα. Οι γρήγορες ταχύτητες παράδοσης οφείλονται στην αποτελεσματική βιομηχανία εφοδιαστικής αλυσίδας της Ιαπωνίας και στο μέγεθος της χώρας.

 • Οι Ιάπωνες πελάτες προτιμούν να λαμβάνουν τα δέματά τους απευθείας από τον διανομέα (σπανίως αφήνουν τα δέματα στην πόρτα).

 • Σύμφωνα με μελέτες, οι Ιάπωνες αγοραστές είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν από ξένες αγορές συγκριτικά με οποιουσδήποτε άλλους αγοραστές ανά την υφήλιο.2

 • Υπάρχει μια σαφής προτίμηση προς τους εθνικούς μεταφορείς. Σε περίπτωση απουσίας επιλογής εθνικού μεταφορέα, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι μια αξιοσέβαστη ξένη εταιρεία. Το θέμα της ποιότητας υπερτερεί με συνέπεια του παράγοντα κόστους για τους αγοραστές.

 • Η Ιαπωνία καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιστροφών για αγορές από το διαδίκτυο παγκοσμίως (οι τυπικές πολιτικές δεν αναφέρουν επιστροφές).3

 • Το 99% του πληθυσμού μιλάει Ιαπωνικά, συνεπώς είναι σημαντικό ο ιστότοπος και η παρουσίαση των προϊόντων σας να είναι στα Ιαπωνικά.4

 • Οι Ιάπωνες αγοραστές προτιμούν να εμφανίζεται ταυτόχρονα μια μεγάλη συλλογή προϊόντων, για αυτό εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε marketplace, προκειμένου να προσεγγίσετε ένα μεγαλύτερο κοινό.

 • Συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση τοπικών τρόπων πληρωμής, για αυτό εξετάστε τις επιλογές JCB/Amex.

 • Η πολιτισμική ευαισθητοποίηση σε αυτήν την περιοχή ίσως να συνιστά τον καθοριστικότερο παράγοντα για την επιτυχία της επωνυμίας σας,


 1. PayPers, CyberSource 

 2. PayPers, CyberSource 

 3. Ecommerce Foundation 

 4. PayPers 

5 Μοντέλα διεκπεραίωσης

Διασυνοριακές αποστολές στην Ιαπωνία

Πάνω από το 10% των αγοραστών στο διαδίκτυο στην Ιαπωνία αγοράζει από ιστοτόπους του εξωτερικού. Οι ΗΠΑ και η Κίνα αποτελούν σημαντικούς προορισμούς για διασυνοριακές εξαγωγές και εισαγωγές από και προς την Ιαπωνία.1

Πολλές εταιρείες που επιθυμούν διεκπεραίωση στην Ιαπωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης μια ελεγχόμενης περιοχής (μια ασφαλής τοποθεσία στην οποία τα αγαθά μπορούν να κατασκευαστούν ή να αποθηκευτούν χωρίς την πληρωμή δασμών) στην Κίνα ή επιλέγουν διεκπεραίωση στην Ιαπωνία από το Χονγκ Κονγκ. Τα προϊόντα πολύ συχνά κατασκευάζονται στην Κίνα, οπότε η αποθήκευσή τους εκεί μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική, ενώ η ύπαρξη μίας δεξαμενής αποθέματος από την οποία θα εξυπηρετείται η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι στρατηγική κίνηση.

Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν ενοποιημένες εταιρείες στις χώρες προέλευσής τους, προκειμένου να αποθηκεύουν όλα τα αγαθά μαζί και, κυρίως, για να αποφεύγουν τα γλωσσικά εμπόδια.

Διεκπεραίωση εντός Ιαπωνίας

Δεδομένης της πληθυσμιακής πυκνότητας και του μεγέθους της Ιαπωνίας, η προσέγγιση του συνόλου του πληθυσμού είναι εφικτή σε μόλις τρεις ημέρες. Στα λιμάνια συμπεριλαμβάνονται το Κόμπε, η Ναγκόγια, η Οσάκα, το Τόκιο και η Γιοκοχάμα, ενώ η καρδιά του τριγώνου εφοδιαστικής της Ιαπωνίας βρίσκεται μεταξύ Τόκιο, Ναγκόγια και Οσάκα.


 1. PayPal 

6 Μεταφορά

Εταιρείες μεταφορών μικρών δεμάτων

Σε ποσοστό 20%, οι Ιάπωνες καταναλωτές δεν βρίσκονται στο σπίτι τους για την παραλαβή και συνήθως δεν αφήνουν τα πακέτα στην πόρτα. Η εκ νέου παράδοση αργότερα είναι πολύ συνηθισμένη και δωρεάν για τους πελάτες.1 Οι πιο συνηθισμένες εταιρείες μεταφοράς δεμάτων που λειτουργούν στην Ιαπωνία είναι οι εξής:

 • Yamato Transport (50% του μεριδίου αγοράς)
 • Sagawa
 • Nippon
 • Ιαπωνικά Ταχυδρομεία.

Εταιρείες μεταφορών LTL (λιγότερο από φορτίο φορτηγού) και TL (φορτίο φορτηγού)

Το τοπίο της Ιαπωνίας συνεπάγεται ότι τα φορτία δεν μεταφέρονται συχνά οδικώς. Αντιθέτως, συνηθίζεται η χρήση τρένων με παράδοση τελικού σταδίου (last mile) μέσω ενός μικρότερου φορτηγού. Μια ακόμη δημοφιλής επιλογή είναι οι μεταφορές με μικρότερα πλοία. Αρχικά, το προϊόν μεταφέρεται μέσω θαλάσσης κατά μήκος της ακτής, στη συνέχεια φορτώνεται σε τρένο και, τέλος, σε μικρά φορτηγά για παράδοση από πόρτα σε πόρτα. Οι συνήθεις εταιρείες μεταφοράς είναι οι εξής:

 • Nippon (Nittsu)
 • Sagawa
 • Kuroneko

 1. Nippon 

7 Πώς να ξεκινήσετε τη δραστηριοποίηση της επιχείρησής σας στην Ιαπωνία

Κατά την αξιολόγηση της εισόδου σας στην ιαπωνική αγορά, σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ίδρυσης μιας νέας εταιρείας και τον τύπο της εταιρικής δομής που μπορεί να σας ταιριάζει. Βρείτε ένα κέντρο διεκπεραίωσης και εταιρείες μεταφορών που παρέχουν κάλυψη στις περιοχές στόχευσής σας, ενώ εξετάστε και το ενδεχόμενο χρήσης ενός διανομέα, προκειμένου να προσεγγίσετε περισσότερους πελάτες με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης, θα πρέπει να κατανοήσετε τις απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ιαπωνία και να προσδιορίσετε αν το προϊόν σας θα χρειαστεί καταχώριση εμπορικού σήματος.

Το Market Finder περιλαμβάνει ανάλυση του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 1 έως το 190 πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια τοπική εταιρεία σε κάθε οικονομία του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται 10 πεδία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, την ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό και τις δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαχειριστικές, κανονιστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το Market Finder διευκολύνει πολύ την κατανόηση των νομικών απαιτήσεων και την επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και πληροφοριών.

Λογότυπο εταρείας

Η Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services παρέχει λύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημείωση

Το υλικό που παρέχεται στον ιστότοπο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οικονομικές, φορολογικές ή νομικές συμβουλές, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.