Σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σας για τον Καναδά

Παρέχεται από την Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Χάρη στην εμπορική του σχέση με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς κατέχει προνομιακή θέση για την υποστήριξη μιας διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ η ισχυρή του υποδομή ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Ακόμη και αν ο Καναδάς δεν εντάσσεται άμεσα στη στρατηγική ανάπτυξής σας, θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος του ευρύτερου οικονομικού πλαισίου, λόγω της εγγύτητάς του στις ΗΠΑ και της θέσης-κλειδιού που κατέχει στην παγκόσμια αγορά.

Ο στόχος σας

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα κατανοήσετε τις ευκαιρίες που παρέχει ο Καναδάς και πώς να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο. Θα αποκτήσετε επίσης μια γενική εικόνα για τη θέση του Καναδά στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και θα κατανοήσετε γιατί αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις.

Χάρτης Καναδά

2 Επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Καναδά

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του τρόπου επέκτασης της επιχείρησής σας στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το τρέχον κλίμα της αγοράς στην οποία σχεδιάζετε να δραστηριοποιηθείτε.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στον Καναδά έχει μείνει πίσω σε σχέση με παρόμοιες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω ορισμένων μοναδικών προκλήσεων. Ενώ μεγάλα μέρη του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένα στις μεγαλύτερες πόλεις, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ζει επίσης στην ύπαιθρο υπό δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Οι άρτια οργανωμένοι λιμένες, τα εκτεταμένα σιδηροδρομικά συστήματα, οι αυτοκινητόδρομοι κορυφαίας ποιότητας και οι οδικές υποδομές αποτελούν κλειδί για την κάλυψη της διαφοράς που χωρίζει τον Καναδά από άλλες, πιο ώριμες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν και αναπτύχθηκε με καθυστέρηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει πλέον ρυθμούς ανάπτυξης 15% ετησίως και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 δις δολάρια έως το 2019.1

Χάρη στην εμπορική του σχέση με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς κατέχει προνομιακή θέση για την υποστήριξη μιας διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Επιπλέον, οι δεσμεύσεις και οι επενδύσεις της καναδικής κυβέρνησης προσελκύουν νέα κέντρα διανομής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Amazon, της Carquest, της UPS, του Wal-Mart και άλλων. Η δημιουργία μιας αποδοτικής εφοδιαστικής αλυσίδας, η μείωση του κόστους λειτουργίας και η αύξηση της ικανότητας έγκαιρης διεκπεραίωσης παραγγελιών είναι μερικοί από τους βασικούς μοχλούς αυτής της ανάπτυξης.


 1. eMarketer 

3 Σύντομες πληροφορίες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Καναδά και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα

 • Το 45% των αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου στον Καναδά πραγματοποιούνται σε μη καναδικούς ιστοτόπους. Το ένα τρίτο του συνολικού ποσού που διατίθεται για αυτές τις αγορές δαπανάται σε ιστοτόπους των ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπο κατευθύνεται στην Ασία και την Ευρώπη.

 • Το κίνητρο των Καναδών για αγορές από το εξωτερικό είναι οι χαμηλότερες τιμές και η μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

 • Οι Καναδοί πελάτες που πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο προτιμούν χρονικό περιθώριο 48 ωρών για την παράδοση.

 • Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι Καναδοί πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο είναι η παράδοση στο σπίτι, οι δωρεάν επιστροφές και τα δωρεάν ή χαμηλά έξοδα αποστολής.

4 Τάσεις πελατών

Κατά την επέκταση σε νέες αγορές, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συμπεριφορά των πελατών. Πώς αγοράζει συνήθως προϊόντα ο πελάτης-στόχος σας; Ποιον τρόπο παράδοσης προτιμά; Οι παρακάτω παράγοντες θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πώς οι τάσεις των πελατών θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριοποίησή σας στον Καναδά.

 • Οι Καναδοί είναι πιθανότερο να πραγματοποιήσουν μια αγορά, όταν προσφέρονται οικονομικές επιλογές παράδοσης εντός 2 ημερών ή αυθημερόν, ενώ φημίζονται για μία από τις υψηλότερες συχνότητες εγκατάλειψης του καλαθιού αγορών, εάν το κόστος αποστολής είναι υψηλό.

 • Το 49% των Καναδών ξοδεύει πάνω από 500 $ ετησίως σε αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου.

 • Περισσότεροι από 4 στους 10 Καναδούς εγκαταλείπουν το καλάθι τους, εάν δεν παρέχεται δωρεάν επιστροφή.

 • Οι Καναδοί είναι λιγότερο πιθανό να πραγματοποιήσουν αγορές μέσω κινητών συσκευών, ίσως λόγω των υψηλών χρεώσεων χρήσης δεδομένων. Περίπου το 25% των διαδικτυακών συναλλαγών στον Καναδά γίνεται μέσω κινητών συσκευών.

5 Μοντέλα διεκπεραίωσης

Διασυνοριακές αποστολές στον Καναδά

Σε γενικές γραμμές, οι μεταβλητοί φόροι και τα χρονικά διαστήματα καθιστούν απλούστερη τη διεκπεραίωση εντός Καναδά σε σχέση με τη διασυνοριακή διεκπεραίωση. Ωστόσο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς εφαρμόζουν τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), η οποία απλοποιεί κατά πολύ τη διεκπεραίωση μεταξύ των 2 χωρών. Η συνηθέστερη μέθοδος διεκπεραίωσης είναι η χρήση ενός βόρειου σημείου στις ΗΠΑ και η διασυνοριακή εισαγωγή του προϊόντος στον Καναδά.

Διεκπεραίωση εντός Καναδά

Οι Καναδοί καταναλωτές δεν κάνουν αγορές στο διαδίκτυο τόσο συχνά όσοι οι καταναλωτές σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με έρευνες, οι κορυφαίοι λόγοι για την πραγματοποίηση διαδικτυακών αγορών από πελάτες στον Καναδά είναι, μεταξύ άλλων, η επιθυμία για γρήγορη παράδοση, το χαμηλό κόστος αποστολής και η εύκολη διαδικασία επιστροφής. Η διεκπεραίωση εντός Καναδά είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο διεκπεραίωσης στην προσπάθεια προσέγγισης Καναδών καταναλωτών από άποψη κόστους, επιλογών επιπέδου υπηρεσιών, ευκολίας παράδοσης και συνολικής εμπειρίας πελατών.

Όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο διεκπεραίωσης εντός Καναδά, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που μπορείτε να επιλέξετε για την αποθήκευση των προϊόντων σας για παράδοση. Η τελική επιλογή σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή όπου συγκεντρώνεται το τρέχον πελατολόγιό σας. Δείτε τον παρακάτω χάρτη για τις διαθέσιμες τοποθεσίες.

Χάρτης τοποθεσιών διεκπεραίωσης εντός Καναδά

6 Μεταφορά

Εταιρείες μεταφορών μικρών δεμάτων

Canada Post

 • Παραδίδει 2 στις 3 αποστολές ηλεκτρονικού εμπορίου στον Καναδά
 • 6.500+ τοποθεσίες καταστημάτων
 • 7.000+ στόλος φορτηγών παράδοσης
 • 650+ κέντρα διανομής

Purolator

*Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παράδοσης δεμάτων στον Καναδά * 1.500+ τοποθεσίες καταστημάτων * 4.500+ στόλος φορτηγών παράδοσης * 123+ κέντρα διανομής

UPS

 • 900+ τοποθεσίες καταστημάτων
 • 2.795+ στόλος φορτηγών παράδοσης
 • 54+ κέντρα διανομής

Fedex

 • 1.300+ τοποθεσίες καταστημάτων
 • 1.600+ στόλος φορτηγών παράδοσης
 • 56+ κέντρα διανομής

Εταιρείες μεταφορών μερικού φορτίου (Less-Than-Truckload, LTL) και πλήρους φορτίου (Truckload, TL)

Στον Καναδά λειτουργούν διάφορες εταιρείες μεταφορών LTL και TL. Το περιοδικό Today’s Trucking παρέχει μια ετήσια έκθεση για τις κορυφαίες εταιρείες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Transforce Inc
 • Mullen Group
 • Canadian National Transportation
 • TransX
 • Day & Ross
 • Trimac Transportation
 • Bison Transport

7 Πώς να ξεκινήσετε τη δραστηριοποίηση της επιχείρησής σας στον Καναδά

Κατά την αξιολόγηση της εισόδου σας στην καναδική αγορά, σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ίδρυσης μιας εταιρείας και τον τύπο της εταιρικής δομής που μπορεί να σας ταιριάζει.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε αίτηση για αριθμό μητρώου επιχείρησης Καναδά, αριθμό φορολογικού μητρώου, φόρο αγαθών και υπηρεσιών, φορολόγηση στην πηγή ή "Pay As You Go" (αν έχετε υπαλλήλους) και δασμούς σύμφωνα με την αρχή του πλέον ευνοούμενου κράτους. Ανάλογα με την προέλευση των αγαθών σας, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε αν είναι δυνατή η εισαγωγή τους και αν χρειάζεται δήλωση εισαγωγής. Τέλος, θα πρέπει να βρείτε ένα κέντρο διεκπεραίωσης και εταιρείες μεταφορών που παρέχουν κάλυψη στις περιοχές στόχευσής σας.

Το Market Finder περιλαμβάνει ανάλυση του δείκτη επιχειρηματικότητας (Doing Business Index) της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Καναδά. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί σε μια κλίμακα από το 1 έως το 190 πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια τοπική εταιρεία σε κάθε οικονομία του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται 10 πεδία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, την ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό και τις δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαχειριστικές, κανονιστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το Market Finder διευκολύνει πολύ την κατανόηση των νομικών απαιτήσεων και την επίλυση εφοδιαστικών ζητημάτων, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και πληροφοριών.

Λογότυπο εταιρείας

Η Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services παρέχει λύσεις εφοδιαστικής, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημείωση

Το υλικό που παρέχεται στον ιστότοπο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οικονομικές, φορολογικές ή νομικές συμβουλές, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.