Πώς να αναδείξετε τον ιστότοπό σας παγκοσμίως

Ένας οδηγός για να διασφαλίζετε ότι ο ιστότοπός σας προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήστη σε όλες τις αγορές.

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Έχετε διαμορφώσει τον γονικό σας ιστότοπο με τέτοιον τρόπο, ώστε να προωθεί την ανάπτυξη της επωνυμίας σας, να είναι ελκυστικός για το εγχώριο κοινό σας και να προσφέρει εύκολη αναζήτηση και πλοήγηση. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν παγκόσμιο ιστότοπο που προσφέρει την ίδια εμπειρία για κάθε δυνητική νέα αγορά;

Ο στόχος σας

Να μπορούν οι χρήστες να βρίσκουν με απλό τρόπο αυτό που χρειάζονται, στη γλώσσα τους και στη συσκευή της επιλογής τους.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, ξεκινήστε τη διαδρομή σας από τη διεύθυνση TestMySite, για να δείτε τους δείκτες του ιστοτόπου σας σε ό,τι αφορά την ταχύτητα σε υπολογιστές, τη φιλικότητα προς κινητά και την ταχύτητα σε αυτά, καθώς και για να δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε αυτούς τους δείκτες. Εναλλακτικά, ανατρέξτε στη λίστα ελέγχου σχετικά με την ανάδειξη του ιστοτόπου σας διεθνώς, αν αυτός βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού ή αν υπάρχουν άλλοι τομείς του υπάρχοντος σχεδιασμού τους οποίους θέλετε να εξετάσετε σε παγκόσμιο επίπεδο.

2 Ανάπτυξη του ιστοτόπου σας σε παγκόσμιο επίπεδο

Αντιμετωπίστε όλους τους πελάτες με τον ίδιο τρόπο

Θεωρήστε ότι είστε μια διεθνής εταιρεία με τοπικούς πελάτες και όχι μια τοπική επιχείρηση με διεθνείς πελάτες και αντιμετωπίστε με τον ίδιο τρόπο τους πελάτες σε κάθε αγορά. Επιδιώξτε ο σχεδιασμός, η λειτουργικότητα και το περιεχόμενο των ιστοτόπων σας να προσφέρουν την ίδια εμπειρία χρήστη, όπου και αν βρίσκονται οι συγκεκριμένοι χρήστες.

Ένας παγκόσμιος ιστότοπος ή επιμέρους τοπικά προσαρμοσμένοι ιστότοποι;

Ένας παγκόσμιος πολύγλωσσος ιστότοπος προσφέρει περιεχόμενο σε περισσότερες από μία γλώσσες. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η αγγλική και γαλλική έκδοση του ιστοτόπου μιας καναδικής επιχείρησης ή ένα ιστολόγιο για το λατινοαμερικανικό ποδόσφαιρο τόσο στα Ισπανικά όσο και στα Πορτογαλικά. Ένας παγκόσμιος πολύγλωσσος ιστότοπος με ενιαίο τομέα, π.χ. .com, έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Δηλώνει ότι είστε μια επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας
 • Η καταχώρισή του είναι ταχύτερη, απλούστερη και φθηνότερη
 • Οι χρήστες τον βρίσκουν με περισσότερο διαισθητικό τρόπο
 • Θα πρέπει, ωστόσο, να καλύπτετε τις ανάγκες της κάθε τοπικής αγοράς-στόχου

Οι επιμέρους τοπικά προσαρμοσμένοι πολυπεριφερειακοί ιστότοποι στοχεύουν ρητά σε χρήστες από διάφορες χώρες. Κάθε πολυπεριφερειακός ιστότοπος χρησιμοποιεί όνομα τομέα ανώτερου επιπέδου (ccTLD) με κωδικό χώρας, π.χ. .ie, .de. ή .fr:

 • Αυτός είναι ένας τρόπος να τονίσετε την άμεση σύνδεσή σας με τους πελάτες σας σε κάθε χώρα, αλλά και μια καθησυχαστική ένδειξη για τους χρήστες που θέλουν προϊόντα και εξυπηρέτηση στη γλώσσα τους, καθώς και οικείους τρόπους πληρωμής
 • Ωστόσο, η αγορά και καταχώριση ενός ccTLD για κάθε εξαγωγική αγορά μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες

Ορισμένοι ιστότοποι είναι πολυπεριφερειακοί και ταυτόχρονα πολύγλωσσοι. Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος μπορεί να έχει διαφορετικές εκδόσεις για τις ΗΠΑ και για τον Καναδά, καθώς και γαλλική και αγγλική έκδοση για το καναδικό περιεχόμενο.

Επιλέξτε όνομα τομέα

Ο τομέας ανώτερου επιπέδου είναι η κατάληξη (π.χ. .com, .org, .net) και πολλοί ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου επιλέγουν η κατάληξη .com, καθώς οι χρήστες δοκιμάζουν πρώτα το .com, όταν προσπαθούν να βρουν μια εταιρεία χωρίς να χρησιμοποιήσουν μηχανή αναζήτησης. Αν και η Google χρησιμοποιεί το περιεχόμενο για να διαπιστώσει τη γλώσσα του ιστοτόπου, το URL παρέχει στους χρήστες σας χρήσιμα στοιχεία για το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, στα παρακάτω URL χρησιμοποιείται το .fr ως υποτομέας ή υποκατάλογος, για να δηλωθεί με σαφήνεια ότι διατίθεται περιεχόμενο στα Γαλλικά:

 • (http://example.ca/fr/vélo-de-montagne.html)

 • (http://fr.example.ca/vélo-de-montagne.html)

Συμπεριλαμβάνοντας τον κωδικό γλώσσας στο URL, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε ζητήματα που αφορούν στο πολύγλωσσο περιεχόμενο του ιστοτόπου σας. Μπορείτε κάλλιστα να μεταφράσετε λέξεις στο URL ή να χρησιμοποιήσετε ένα Διεθνοποιημένο Όνομα Τομέα (IDN).

Γεωγραφική ανακατεύθυνση

Υλοποιήστε σωστά το διεθνές SEO, ώστε οι χρήστες της Αναζήτησης Google να κατευθύνονται στη σωστή γλωσσική έκδοση του ιστοτόπου σας. Αν, για παράδειγμα, επισκεφτείτε το Google.com, θα ανακατευθυνθείτε αυτόματα στη σελίδα της Αναζήτησης Google για τη χώρα σας. Φανταστείτε, όμως, έναν χρήστη με ισπανική διεύθυνση ΙΡ που αναζητά περιεχόμενο στα Αγγλικά. Αν ο χρήστης αυτός ανακατευθυνθεί στην ισπανική ενότητα, θα μειωθεί η αφοσίωσή του. Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας;

Με τη λειτουργία της μη γεωγραφικής ανακατεύθυνσης, ο χρήστης έχει την επιλογή να παραμείνει στο συγκεκριμένο σημείο προορισμού του αγγλικού σας ιστοτόπου, παρά το ότι έχει ισπανική διεύθυνση ΙΡ.

Με τη λειτουργία της μη γεωγραφικής ανακατεύθυνσης έως την πληρωμή, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη δική του διαδρομή έως ότου φτάσει στην επιλογή "Αγορά τώρα", οπότε και ανακατευθύνεται αυτόματα

Με τη λειτουργία της Αυτόματης γεωγραφικής ανακατεύθυνσης, ο χρήστης υποχρεωτικά ανακατευθύνεται αυτόματα στο ισπανικό σας περιεχόμενο

Ένα αναδυόμενο banner γεωγραφικής ανακατεύθυνσης, π.χ. "Θα θέλατε να μεταβείτε στον ισπανικό μας ιστότοπο ή να παραμείνετε στον αγγλικό μας ιστότοπο;", παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να αποφασίσει

Ταχύτητες μεταφόρτωσης

Μην θεωρήσετε ότι οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα 4G, καθώς στο μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου υπάρχουν ακόμα δίκτυα 3G ή και δίκτυα με ακόμα χαμηλότερες ταχύτητες. Σχεδιάστε τον ιστότοπό σας με τέτοιον τρόπο ώστε να φορτώνει γρήγορα, προκειμένου οι χρήστες να μην τον εγκαταλείπουν πριν καν αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν. Ορισμένες υποδείξεις για την αύξηση των ταχυτήτων μεταφόρτωσης:

 • Τα εντυπωσιακά μέσα αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο πρόκλησης του ενδιαφέροντος των χρηστών. Η υπερβολική χρήση τους, ωστόσο, μπορεί να επιβραδύνει τη φόρτωση του ιστοτόπου σας, με αποτέλεσμα οι χρήστες να τον εγκαταλείπουν πριν ακόμα δουν τις σημαντικότερες πληροφορίες που έχετε να παρουσιάσετε. Συμπιέστε τις εικόνες που τυχόν χρησιμοποιείτε

 • Περιορίστε τον αριθμό των συνδέσμων πλοήγησης

 • Αποφύγετε τα αναδυόμενα στοιχεία ή άλλες λειτουργίες που θα μπορούσαν να παρέμβουν στην πλοήγηση

Τοπική προσαρμογή

Ένας τοπικά προσαρμοσμένος ιστότοπος έχει το ίδιο περιεχόμενο με τον ιστότοπο της χώρας σας, αλλά το περιεχόμενο αυτό είναι μεταφρασμένο με πολιτισμικά κατάλληλο τρόπο στη γλώσσα της χώρας στην οποία απευθύνονται οι εξαγωγές σας. (Όταν δεν μπορεί να γίνει απλή μετάφραση, όπως στην περίπτωση μιας αγγλικής φράσης της καθομιλουμένης, υπάρχει η λύση της δημιουργικής μετάφρασης, η οποία έχει ως στόχο να επικοινωνήσει το ίδιο νόημα και την ίδια αίσθηση, προκαλώντας την ίδια αντίδραση στη γλώσσα-στόχο.) Για κάθε νέα αγορά, θα πρέπει:

 • Να μιλάτε τη γλώσσα των πελατών σας
 • Να δημιουργείτε μια τοπικά προσαρμοσμένη έκδοση του ιστοτόπου σας
 • Να αξιοποιείτε την καθιέρωση της επωνυμίας σας
 • Να μεγιστοποιείτε τη δυνατότητα αναζήτησης
 • Να λαμβάνετε υπόψη το νόμισμα και τους τρόπους πληρωμής
 • Να διατηρείτε την ικανοποίηση των πελατών
 • Να συμμορφώνεστε με τη νομοθεσία
 • Να δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια

Ανάπτυξη σχεδιασμού

Η κωδικοποίηση Unicode είναι το πρότυπο του κλάδου, καθώς είναι σχεδιασμένη για να προωθεί και να διευκολύνει τη συνεπή απόδοση του κειμένου, ανεξαρτήτως σεναρίου. Μπορεί να εξυπηρετηθεί οποιαδήποτε γραπτή γλώσσα, από τα Ελληνικά και τα Κυριλλικά έως τα Κινεζικά, τα Αραβικά ή τα Εβραϊκά, είτε έχει κατεύθυνση από τα αριστερά προς τα δεξιά είτε από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η κωδικοποίηση Unicode υποστηρίζει περισσότερα από 100 σενάρια, καθώς και περισσότερους από εκατό χιλιάδες χαρακτήρες. Η συνηθέστερη κωδικοποίηση είναι η UTF-8.

3 Βέλτιστες πρακτικές για ιστοτόπους σε οποιαδήποτε αγορά

Τοποθετήστε σημαντικές πληροφορίες προς το επάνω μέρος της σελίδας

Φροντίστε οι πληροφορίες αυτές να είναι άμεσα ορατές, χωρίς να απαιτείται να πλοηγηθεί ο χρήστης προς το κάτω μέρος της ιστοσελίδας σας.

Λάβετε υπόψη το μικρό μέγεθος των συσκευών

Οι πελάτες σας στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και tablet που έχουν μικρές οθόνες. Δημιουργήστε έναν ιστότοπο που προσαρμόζεται αυτόματα στη συσκευή του χρήστη, ώστε ο χρήστης να βρίσκει αυτό που αναζητά, ανεξαρτήτως του μεγέθους της οθόνης που χρησιμοποιεί.

Σύνταξη κειμένου

Χρησιμοποιείτε σαφείς, εντυπωσιακές επικεφαλίδες

Μια σαφής εισαγωγική επικεφαλίδα βοηθά τους πελάτες να διαπιστώσουν γρήγορα εάν βρίσκονται στο σωστό σημείο και τους ενθαρρύνει να παραμείνουν στον ιστότοπό σας περισσότερο.

Διατυπώστε το μήνυμά σας με χρώματα

Τα χρώματα είναι και αυτά μια μορφή γλώσσας, οπότε, πριν λανσάρετε τον ιστότοπό σας σε μια νέα αγορά, ερευνήστε τη σχέση της αγοράς αυτής με τα χρώματα. Τα χρώματα έχουν διαφορετικούς συμβολισμούς ανάλογα με τη χώρα. Για παράδειγμα, στις χώρες της Δύσης το λευκό χρησιμοποιείται σε γάμους, ενώ στην Κίνα χρησιμοποιείται σε κηδείες. Το κόκκινο είναι χρώμα υψηλού κύρους στην Ινδία, ενώ αντίστοιχο συμβολισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει το μoβ και στην Κίνα το κίτρινο.

Παραθέστε με σαφήνεια τα οφέλη

Φροντίστε οι χρήστες να αντιλαμβάνονται αμέσως γιατί θα πρέπει να παραμείνουν στον ιστότοπό σας, εντοπίζοντας γρήγορα τα οφέλη που προσφέρει το προϊόν ή η υπηρεσία σας. Ένας εξαιρετικός τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι η χρήση επιγραμματικών κειμένων που σημειώνονται με κουκκίδες.

Φροντίστε να υπάρχουν γρήγοροι σύνδεσμοι προς περισσότερες πληροφορίες

Για παράδειγμα, ένας σύνδεσμος "Μάθετε περισσότερα" σε εμφανή θέση.

Συμπεριλάβετε μια σαφή παρότρυνση για δράση

Όταν είστε σαφείς σχετικά με την ενέργεια που θέλετε να πραγματοποιήσουν οι χρήστες στον ιστότοπό σας, είναι πολύ πιο πιθανό αυτοί τελικά να την πραγματοποιήσουν όντως και να έχετε τα αποτελέσματα που επιδιώκετε.

Οικοδομήστε σχέσεις με τους πελάτες
 • Οικοδομήστε σχέσεις εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας τους χρήστες να σας προσεγγίσουν

 • Αν ζητάτε προσωπικά στοιχεία από πελάτες, διευκρινίστε τους λόγους για τους οποίους τα ζητάτε και τι πρόκειται να κάνετε με αυτά

 • Συμπεριλάβετε μαρτυρίες πελατών ή επαληθεύσεις τρίτου μέρους

 • Αν προβάλλετε διαφημίσεις, φροντίστε να διαχωρίσετε τις διαφημίσεις αυτές και τους συνδέσμους διαφημιζομένων από το υπόλοιπο περιεχόμενο του ιστοτόπου σας