Πώς να μετρήσετε την απόδοσή σας στο Google Ads

Ένας οδηγός για την απόδοση επένδυσης (ROI) και την παρακολούθηση καμπάνιας

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες καμπάνιες προσφέρουν την καλύτερη απόδοση επένδυσης, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι ο προϋπολογισμός σας για το μάρκετινγκ κατανέμεται σωστά στις νέες αγορές στο εξωτερικό. Έτσι, μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στις καμπάνιες που σας αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο στόχος σας

Να μετρήσετε την απόδοση επένδυσης (ROI) των καμπανιών σας στο Google Ads, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον προϋπολογισμό σας για το μάρκετινγκ.

2 Η μέτρηση της απόδοσης επένδυσης έχει σημασία

Η μέτρηση της απόδοσης επένδυσης στο Google Ads, είτε το χρησιμοποιείτε για να αυξήσετε τις πωλήσεις, να δημιουργήσετε δυνητικούς πελάτες ή να εξασφαλίσετε άλλη δραστηριότητα πελατών που έχει αξία για εσάς, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν τα χρήματα που δαπανήσατε έχουν αποφέρει κέρδη για την επιχείρησή σας.

Ο εύκολος οδηγός σας για την απόδοση επένδυσης (ROI)

Με απλά λόγια, η απόδοση επένδυσης είναι η αναλογία μεταξύ του καθαρού κέρδους και του κόστους σας. Βασίζεται στους συγκεκριμένους στόχους μάρκετινγκ που έχετε θέσει και δείχνει τον πραγματικό αντίκτυπο των διαφημιστικών προσπαθειών σας στην εξαγωγική αγορά που επιλέξατε.

Πώς λειτουργεί:

Η ακριβής μέθοδος που χρησιμοποιείτε για τον υπολογισμό της απόδοσης επένδυσης εξαρτάται από τους στόχους που έχετε θέσει για τις καμπάνιες του Google Ads.

Ας υποθέσουμε ότι διαθέτετε ένα προϊόν, το οποίο έχει κόστος παραγωγής 100 € και τιμή πώλησης 200 € στην εξαγωγική σας αγορά. Η διαφήμιση αυτού του προϊόντος στο Google Ads αποφέρει πωλήσεις έξι τεμαχίων. Επομένως, το συνολικό κόστος είναι 600 € και οι συνολικές πωλήσεις 1.200 €. Ας υποθέσουμε ότι το κόστος του Google Ads είναι 200 €, άρα το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στα 800 €. Η απόδοση της επένδυσής σας είναι (1.200 € - 800 €) / 800 € = 50%

Σε αυτό το παράδειγμα, η απόδοση επένδυσης που εξασφαλίζετε είναι 50%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 € που δαπανάτε παίρνετε πίσω 1,50 €.

Για προϊόντα με φυσική υπόσταση, το κόστος των αγαθών που πωλείτε στην εξαγωγική σας αγορά ισούται με το κόστος παραγωγής όλων των ειδών που έχετε πωλήσει συν το κόστος διαφήμισης. Επίσης, τα έσοδά σας ισούνται με το ποσό που αποκομίσατε από την πώληση αυτών των προϊόντων. Το ποσό που δαπανάτε για κάθε πώληση ονομάζεται κόστος ανά μετατροπή.

Αν η δραστηριότητα της επιχείρησής σας αφορά τη δημιουργία δυνητικών πελατών, το μόνο κόστος των πωληθέντων αγαθών είναι το κόστος διαφήμισης και τα έσοδά σας ισούνται με το ποσό που σας αποφέρει συνήθως ένας δυνητικός πελάτης. Για παράδειγμα, αν πραγματοποιείτε μία πώληση για κάθε 10 δυνητικούς πελάτες και μια συνηθισμένη πώληση αποφέρει 20 €, τότε κάθε δυνητικός πελάτης αποφέρει κατά μέσο όρο έσοδα 2 €.

Το ποσό που χρεώνεστε για την απόκτηση ενός δυνητικού πελάτη ονομάζεται κόστος ανά απόκτηση πελάτη.

Πώς σας βοηθάει ο υπολογισμός της απόδοσης επένδυσης;

Με τον υπολογισμό της απόδοσης επένδυσης βλέπετε πόσα χρήματα έχει αποφέρει μια συγκεκριμένη καμπάνια του Google Ads. Σας επιτρέπει να λαμβάνετε εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς να δαπανάτε καλύτερα τον προϋπολογισμό σας για το μάρκετινγκ. Όταν γνωρίζετε την απόδοση επένδυσης, μπορείτε να επιλέξετε να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα για επιτυχημένες καμπάνιες του Google Ads και λιγότερα για καμπάνιες που δεν εξασφαλίζουν τα αποτελέσματα που θέλατε. Η χρήση των δεδομένων απόδοσης επένδυσης μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε και να βελτιώσετε λιγότερο επιτυχημένες καμπάνιες.

Υπολογισμός της απόδοσης επένδυσης

Για να βρείτε την απόδοση επένδυσης, θα πρέπει να μετρήσετε τις ενέργειες των πελατών που έχουν αξία για εσάς στη νέα αγορά. Αυτές θα μπορούσαν να είναι αγορές, εγγραφές, επισκέψεις σε ιστοσελίδες, δυνητικοί πελάτες ή προβολές βίντεο. Οι συγκεκριμένες ενέργειες ονομάζονται μετατροπές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε πόσα κλικ οδηγούν σε μετατροπές με το δωρεάν εργαλείο παρακολούθησης μετατροπών του Google Ads. Με αυτήν τη λειτουργία παρακολούθησης μπορείτε, επίσης, να προσδιορίσετε την κερδοφορία μιας λέξης-κλειδιού ή μιας διαφήμισης και να παρακολουθήσετε τα ποσοστά μετατροπών και το κόστος για κάθε μετατροπή.

Αφού ξεκινήσετε να μετράτε τις μετατροπές από τη νέα εξαγωγική αγορά, μπορείτε να αρχίσετε να αξιολογείτε την απόδοση επένδυσης. Η αξία κάθε μετατροπής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό που δαπανήσατε για την επίτευξη της μετατροπής.

Για παράδειγμα, αν δαπανήσετε 10 € σε κλικ για να εξασφαλίσετε μια πώληση και λάβετε 15 € για τη συγκεκριμένη πώληση, θα έχετε αποκομίσει κέρδος 5 € και θα έχετε επιτύχει καλή απόδοση επένδυσης από το Google Ads.

3 Μέτρηση της απόδοσης του Google Ads

Το να θέσετε έναν στόχο για καθεμιά από τις καμπάνιες σας στο Google Ads είναι το κλειδί για να μπορείτε να μετρήσετε την απόδοσή σας. Θέλετε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας; Ή θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις ή τις μετατροπές στην εξαγωγική σας αγορά; Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, τα καλύτερα δεδομένα μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθήσετε την απόδοση επένδυσης και να κάνετε εμπεριστατωμένες αλλαγές που θα βελτιώσουν το μάρκετινγκ και τη διαφημιστική δαπάνη σας.

1. Αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπό σας

Αυτός είναι ένας συνήθης στόχος των επιχειρήσεων που εισέρχονται σε μια νέα εξαγωγική αγορά. Θα πρέπει να εστιάσετε στην αύξηση των κλικ και της αναλογίας κλικ προς αριθμό εμφανίσεων, στην παρακολούθηση των λέξεων-κλειδιών και στον έλεγχο των όρων αναζήτησης.

Αυξήστε τα κλικ και την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων στον ιστότοπό σας:

  • δημιουργώντας εξαιρετικό κείμενο για τις διαφημίσεις σας
  • οργανώνοντας τις ομάδες διαφημίσεων κατά κοινό θέμα, προϊόν ή στόχο
  • δημιουργώντας μικρότερες λίστες λέξεων-κλειδιών που συνδέονται στενά μεταξύ τους, για να διασφαλίσετε ότι οι διαφημίσεις σας είναι συναφείς και εντυπωσιάζουν τους πελάτες σας.

Επιπλέον συμβουλές για τη δημιουργία επιτυχημένων διαφημίσεων με κείμενο

Δημιουργήστε υψηλής ποιότητας επισκεψιμότητα από χρήστες, διατηρώντας μια καλή λίστα λέξεων-κλειδιών. Παρακολουθήστε την απόδοση των λέξεων-κλειδιών και καταργήστε και αντικαταστήστε εκείνες που δεν είναι αποτελεσματικές. Όταν η αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων είναι της τάξης του 1% ή υψηλότερη, οι λέξεις-κλειδιά έχουν καλή απόδοση.

Μπορείτε να δείτε μια λίστα με τις αναζητήσεις πελατών που έχουν ενεργοποιήσει τη διαφήμισή σας στον λογαριασμό σας και μετά να τις προσθέσετε ως νέες λέξεις-κλειδιά. Αντίστοιχα, μπορείτε να προσθέσετε όρους αναζήτησης που δεν έχουν σχέση με την επιχείρησή σας ως αρνητικές λέξεις-κλειδιά. Η αναφορά Όροι αναζήτησης Google Ads μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε τη γενική επισκεψιμότητα στις διαφημίσεις σας από τη συναφή επισκεψιμότητα που έχει προκύψει από άτομα που θα θέλατε να γίνουν πελάτες.

Tip

Οι αρνητικές λέξεις-κλειδιά δεν επιτρέπουν την προβολή της διαφήμισης ή της καμπάνιας σας σε άτομα τα οποία αναζητούν κάτι που δεν προσφέρετε. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα οπτικών θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον όρο αναζήτησης "φωτογραφικοί φακοί" ως αρνητική λέξη-κλειδί, επειδή θέλει να προσελκύσει άτομα που αναζητούν φακούς επαφής και όχι φωτογραφικούς φακούς. Προσθέτοντας αρνητικές λέξεις-κλειδιά, περιορίζετε τη στόχευση της διαφήμισής σας μόνο στα άτομα που θέλουν να βρουν την επιχείρησή σας.

Οι όροι αναζήτησης είναι οι ακριβείς λέξεις ή φράσεις που πληκτρολογούν οι πελάτες όταν πραγματοποιούν αναζήτηση σε κάποιον ιστότοπο του δικτύου αναζήτησης. Οι λέξεις-κλειδιά είναι οι λέξεις ή οι φράσεις που δημιουργούν οι χρήστες του Google Ads για μια συγκεκριμένη ομάδα διαφημίσεων, προκειμένου να στοχεύσουν τις διαφημίσεις σε πελάτες.

2. Αύξηση πωλήσεων και μετατροπών

Μια μετατροπή λαμβάνει χώρα όταν κάποιος κάνει κλικ στη διαφήμισή σας και πραγματοποιεί κάποια ενέργεια στον ιστότοπό σας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια αγορά ή ένα αίτημα για λήψη πληροφοριών. Η αύξηση των μετατροπών θα μπορούσε να αποτελεί στόχο σας, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια καμπάνια του Google Ads, για να πωλήσετε μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου προϊόντος σε μια νέα αγορά ή αν θέλετε να ενθαρρύνετε τους χρήστες να εγγραφούν σε κάποια υπηρεσία.

Το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και άλλες μετατροπές είναι να αρχίσετε να μελετάτε με ιδιαίτερη προσοχή τα δεδομένα μετατροπών και να ενημερώνετε τις καμπάνιες σας με βάση όσα μαθαίνετε.

Αφού παρακολουθήσετε τις μετατροπές σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί οδηγεί σε πολλές μετατροπές, ενώ κάποια άλλη όχι. Θα μπορούσατε να επιλέξετε να δαπανήσετε μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού σας για το μάρκετινγκ στη λέξη-κλειδί που οδηγεί σε περισσότερες μετατροπές.

Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το URL προορισμού που χρησιμοποιείτε για κάθε διαφήμιση κατευθύνει τους πελάτες στην πιο σχετική σελίδα του ιστοτόπου σας. Αυτή η ιστοσελίδα θα πρέπει να αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο προϊόν ή στη συγκεκριμένη υπηρεσία που επισημαίνεται στη διαφήμισή σας.

3. Αύξηση αναγνωρισιμότητας επωνυμίας

Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας θα πρέπει να είναι στόχος σας, αν έχετε δημιουργήσει μια καμπάνια του Google Ads:

  • για να προκαλέσετε αίσθηση σχετικά με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία σας
  • για να ενθαρρύνετε τους χρήστες να αλληλεπιδράσουν με την επωνυμία σας
  • για να προσφέρετε στους χρήστες μια γεύση από ένα νέο βίντεο.

Θα πρέπει να εστιάσετε στην αύξηση των εμφανίσεων, της αφοσίωσης των πελατών, της προσέγγισης χρηστών και της συχνότητας.

Επειδή οι εμφανίσεις αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των χρηστών που είδαν τη διαφήμισή σας, αν θέλετε να δείξετε τις καμπάνιες σας στο Google Ads σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες στα πλαίσια του κοινού-στόχου, η αύξηση των εμφανίσεων στον ιστότοπό σας θα πρέπει βρίσκεται ψηλά στη λίστα σας.

Οι χρήστες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις σας ή βλέπουν ένα βίντεο; Φυσικά, αυτό είναι καλό, επειδή αλληλεπιδρούν μαζί σας. Μετρήστε τις αλληλεπιδράσεις τους, χρησιμοποιώντας την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων για τις καμπάνιες για το Δίκτυο αναζήτησης και χρησιμοποιήστε μετατροπές για το Δίκτυο προβολής, προκειμένου να μετρήσετε την αφοσίωση των επισκεπτών του ιστοτόπου σας. Αξιοποιήστε τους αριθμούς προσέγγισης χρηστών και συχνότητας, για να μάθετε σε πόσα άτομα προβάλλεται η διαφήμισή σας και πόσο συχνά τα άτομα αυτά τη βλέπουν.

4. Αύξηση της απόδοσης επένδυσης (ROI)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογισμό απόδοσης επένδυσης, για να συγκρίνετε δύο διαφημιστικές καμπάνιες μεταξύ τους και να δείτε πόσα χρήματα έχετε κερδίσει από κάθε καμπάνια. Για παράδειγμα, ένας κατασκευαστής τσαντών μπορεί να θέλει να προσδιορίσει αν μια λιγότερο ακριβή μπλε τσάντα που έχει περισσότερες πωλήσεις σε μία καμπάνια αποφέρει υψηλότερα κέρδη από μια ακριβότερη τσάντα σε μια άλλη καμπάνια.

Για αυτό θα πρέπει να εστιάσετε στις μετατροπές. Για να βελτιώσετε την απόδοση επένδυσης, πρέπει πρώτα να αρχίσετε να μετράτε τις μετατροπές. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να αξιολογήσετε την απόδοση επένδυσης, για να βεβαιωθείτε ότι τα χρήματα που δαπανάτε στη διαφήμιση αποφέρουν κέρδη για την επιχείρησή σας.

Tip

Οι μετατροπές είναι οι ενέργειες των πελατών που πιστεύετε ότι έχουν αξία, όπως αγορές, εγγραφές, επισκέψεις στην ιστοσελίδα ή δυνητικοί πελάτες. Χρησιμοποιήστε αυτό το δωρεάν εργαλείο παρακολούθησης μετατροπών, για να μπορείτε να παρακολουθείτε πόσα κλικ οδηγούν σε μετατροπές.

Με τα εργαλεία παρακολούθησης δεδομένων του Google Analytics και τα εργαλεία μέτρησης της απόδοσης επένδυσης, μπορείτε να γνωρίζετε με μεγαλύτερη ευκολία ποιες καμπάνιες του Google Ads είναι αποδοτικότερες για εσάς. Τα εργαλεία αυτά σας προσφέρουν την ελευθερία και την ευελιξία να προσαρμόσετε το μάρκετινγκ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας νέας αγοράς όποτε χρειάζεστε κάτι τέτοιο.