Στρατηγικές για την παγκόσμια επέκταση της επιχείρησής σας

Επέκταση της επιχείρησής σας σε παγκόσμιο επίπεδο: μια επισκόπηση

Η πρόκληση

Να κάνετε τον ιστότοπό σας ενδιαφέροντα για οποιονδήποτε τον επισκέπτεται. Για να κερδίσετε την αφοσίωση των πελατών, από όπου και αν σας επισκέπτονται, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία πληρωμής, στους όρους αναζήτησης, στη γλώσσα και στα νομικά ζητήματα.

Ο στόχος σας

Να δείτε την επιχείρησή σας ως μια διεθνή εταιρεία με τοπικούς πελάτες και όχι ως μια τοπική επιχείρηση με διεθνείς πελάτες.

Πώς θα το κάνετε

1 Αυξήστε τη δυνατότητα εύρεσης της επιχείρησής σας κατά την αναζήτηση

Η τοπική προσαρμογή της διεθνούς στρατηγικής SEO δεν περιλαμβάνει μόνο μετάφραση. Δεν αρκεί να έχετε στη διάθεσή σας προτάσεις για λέξεις-κλειδιά που θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα σε κάθε αγορά. Θα πρέπει επίσης να μάθετε πώς οι νέοι χρήστες αλληλεπιδρούν με την αγορά σας, καθώς και να αξιοποιήσετε τους καλύτερους τρόπους που θα τους βοηθήσουν να σας βρουν.

2 Λάβετε υπόψη το νόμισμα και τους τρόπους πληρωμής

Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσετε τοπικά τις τιμές σας, καθώς η ανάγκη μετατροπής του νομίσματος θα αποτρέψει ορισμένους πελάτες.

Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές προτιμήσεις πληρωμής. Το 30% των παγκόσμιων διαδικτυακών αγοραστών δηλώνει ότι θα αποθαρρυνόταν να ολοκληρώσει μια αγορά σε έναν ιστότοπο που δεν προσφέρει τον προτιμώμενο τρόπο πληρωμής τους.1

Αν και οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι πληρωμής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία μόνο το 25% του πληθυσμού προτιμά τη χρήση πιστωτικών καρτών. Ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής μέσω πάγιας εντολής, ELV, προτιμάται από το 38% των Γερμανών καταναλωτών. Στη Σουηδία και την Πολωνία, το 35% των χρηστών προτιμά την ηλεκτρονική τραπεζική για τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου. Ένα επιπλέον 20% του πληθυσμού της Σουηδίας χρησιμοποιεί ανοιχτά τιμολόγια. Στην Πολωνία, το 15% των πελατών χρησιμοποιεί τρόπους πληρωμής που βασίζονται σε μετρητά για τις ηλεκτρονικές αγορές. Στην Ολλανδία, το 55% των Ολλανδών πελατών πραγματοποιεί διαδικτυακές πληρωμές χρησιμοποιώντας το iDeal, το οποίο είναι παρόμοιο με το ELV της Γερμανίας. Οι Κινέζοι καταναλωτές προτιμούν τις υπηρεσίες Alipay, Tenpay, ακόμα και μετρητά κατά την παράδοση.

Συνεπώς, αξίζει να γνωρίζετε τις προτιμήσεις πληρωμής στη νέα σας αγορά. Μην ξεχνάτε να επανυπολογίζετε τακτικά τις τιμές σας, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένες με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για να επεκτείνετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας σε νέες αγορές, δεν χρειάζεται να είστε χαμαιλέοντας, ούτε και να ανασχεδιάσετε την επωνυμία σας ή να αλλάξετε εντελώς τα προϊόντα σας. Με το Market Finder, έχετε στα χέρια σας όλα τα δεδομένα και τα insights που χρειάζεστε. Κάνει την έρευνα στις νέες αγορές εξίσου εύκολη και πρακτική, ενώ θα δώσει στους πελάτες σας την αίσθηση ότι γνώρισαν έναν συμπατριώτη τους.

3 Κρατήστε τον πελάτη ικανοποιημένο

Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μιας εταιρείας είναι η εξυπηρέτηση πελατών. Αν είναι σωστή, οδηγεί στην αύξηση των πωλήσεων και στη δημιουργία δυνητικών πελατών. Συνεπώς, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, αν επιλέξετε να δραστηριοποιηθείτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατ' ελάχιστον, οι νέοι πελάτες σας θα πρέπει να μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ή να επιστρέφουν προϊόντα στη γλώσσα τους. Αν σχεδιάζετε να έχετε σημαντική παρουσία στη νέα αγορά, θα χρειαστείτε μια ομάδα υποστήριξης με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας. Αν, όμως, ξεκινάτε σε μικρή κλίμακα, διατίθενται επιλογές χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους, όπως πολύγλωσσες υπηρεσίες υποστήριξης, μετάφραση συζήτησης σε πραγματικό χρόνο, πολύγλωσσα φόρουμ και κοινότητες.

4 Επιλέξτε τη νομιμότητα

Εξετάστε και κατανοήστε τους κανονισμούς που θα αντιμετωπίσετε. Σε αυτούς τους περίπλοκους τομείς, τίποτα δεν είναι καλύτερο από τις γνώσεις και την εμπειρία ενός τοπικού ειδικού. Λάβετε υπόψη τομείς όπως:

 • Άδειες: Χρειάζεστε κάποια ειδική άδεια για να πουλήσετε το προϊόν σας;

 • Φόροι: Οι τιμές σας θα πρέπει να εμφανίζονται με τον φόρο ή χωρίς; Τι φόρους θα πρέπει να καταβάλλετε και για ποιες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να γνωρίζετε;

 • Εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πνευματικά δικαιώματα: Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για κάποιο από αυτά ή τουλάχιστον να ελέγξετε ότι δεν παραβιάζετε κάποιο δικαίωμα;

 • Προστασία προσωπικών δεδομένων: Οι νόμοι περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων για τους χρήστες σας;

 • Ηλικιακοί περιορισμοί: Αν πουλάτε προϊόντα ακατάλληλα για ανηλίκους, ποιες είναι οι απαιτήσεις επαλήθευσης για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου;

 • Ασφάλιση της επιχείρησης: Εξετάστε την αστική, επαγγελματική και εμπορική ευθύνη και την ευθύνη για τα προϊόντα. Ποια ασφάλιση είναι υποχρεωτική ή απαραίτητη για την προστασία σας;

 • Συσκευασία και ετικέτες: Υπάρχουν περιορισμοί ή απαιτήσεις;

 • Διαφημίσεις: Τι επιτρέπεται και τι όχι;

Μελετώντας τον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια χώρα. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί, σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 190, πόσο εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να ιδρύσει και να διαχειριστεί μια τοπική εταιρεία σε κάθε χώρα του πλανήτη. Για τη λήψη της τελικής βαθμολογίας, αξιολογούνται δέκα πεδία. Σε αυτά συγκαταλέγονται η ευκολία σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, η πρόσβαση σε δανεισμό και οι δυνατότητες διασυνοριακού εμπορίου.

Ρίξτε μια ματιά εδώ.

5 Καθιερώστε την επωνυμία σας

Οι παγκόσμιες επωνυμίες επικοινωνούν με συνέπεια, με ένα λογότυπο, ένα όραμα, ένα σύνολο αξιών. Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν να τις αναγνωρίζουν εύκολα οπουδήποτε στον κόσμο. Σκεφτείτε την επιχείρησή σας ως ένα άτομο και την επωνυμία σας ως την προσωπικότητά του. Οι λάτρεις της επωνυμίας σας θα απογοητευτούν, αν παρουσιάσετε μια εικόνα διαφορετική από αυτή την οποία θεωρούν οικεία και σημαντική. Η επωνυμία σας θα πρέπει να παραμένει η ίδια ως προς την εμφάνιση, την αίσθηση και τις δραστηριότητές της, όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να την προσαρμόσετε τοπικά, προκειμένου να διατηρήσετε τη δυνατότητα εύρεσης της επιχείρησής σας κατά την αναζήτηση, για κάθε νέα αγορά. Πρέπει να βρείτε τη σωστή ισορροπία.

6 Μιλήστε στη γλώσσα των πελατών σας

Οι καταναλωτές, σε ποσοστό περίπου 75%, είναι πιθανότερο να πραγματοποιήσουν αγορές από ιστοτόπους που διατίθενται στη γλώσσα τους.1 Επομένως, για να σημειώσετε παγκόσμια επιτυχία, είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε τη γλώσσα της αγοράς-στόχου. Σκεφτείτε όλες τις παραλλαγές. Για παράδειγμα, χώρες όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και η Νότιος Αφρική είναι πολύγλωσσες. Γλώσσες όπως τα Κινεζικά, τα Αραβικά, τα Ισπανικά και άλλες έχουν διάφορες διαλέκτους.

Tip

Αν έχετε μια εφαρμογή, αξίζει επίσης να ελέγξετε τα εξής:

 • τις εγκαταστάσεις της εφαρμογής σας, τα σχόλια των χρηστών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να εντοπίσετε αγορές όπου μπορεί να υπάρχει ζήτηση.
 • συμβουλές βελτιστοποίησης στο Google Play Console, για να ελέγξετε αν υπάρχουν χώρες στις οποίες η εφαρμογή σας κερδίζει ήδη δημοφιλία.
 • τη σελίδα επιλογής γλώσσας στο Google Play Console, όπου θα ανακαλύψετε:
  • τις κορυφαίες γλώσσες και χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί εφαρμογές όπως η δική σας
  • το ποσοστό των εγκαταστάσεων από χρήστες αυτών των γλωσσών
  • πρόσθετες πληροφορίες που θα υποστηρίξουν τα σχέδια κυκλοφορίας στην αγορά για αυτές τις χώρες.

Λάβετε υπόψη τη γλώσσα που ομιλείται στην αγορά της επιλογής σας, αλλά προχωρήστε σε τοπική προσαρμογή μόνο όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα, στην Κύπρο μιλούν Ελληνικά, οπότε δεν είναι απαραίτητο να μεταφράσετε τον ιστότοπό σας. Ωστόσο, το 95% των Πολωνών προτιμά ιστοτόπους στα Πολωνικά.2 Η διερεύνηση των τοπικών προτιμήσεων και η διαχείριση ιστοτόπων για πολλές περιοχές και γλώσσες γίνεται πολύ πιο εύκολη με το Market Finder. Σας παρέχει το σύνολο της υποστήριξης και των εργαλείων που χρειάζεστε, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών οδηγών και insight για την τοπική προσαρμογή στη νέα σας αγορά.

Χρησιμοποιήστε το Market Finder, για να εντοπίσετε βασικές αγορές στις οποίες μπορείτε να επεκταθείτε.