Προσαρμόστε την παρουσία σας στο διαδίκτυο στην αγορά της Βραζιλίας

Ένας οδηγός για την προσέγγιση πελατών στη Βραζιλία

1 Επισκόπηση

Δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό, για να σας βοηθήσουμε να προσεγγίσετε καλύτερα τους πελάτες σας στη Βραζιλία. Μια παρουσία στο διαδίκτυο που είναι εναρμονισμένη με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα θα προδιαθέσει θετικά τους πελάτες απέναντί σας και θα τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις συναλλαγές τους μαζί σας. Κατανοώντας αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, θα είστε σε θέση να κάνετε ένα καλό ξεκίνημα στη νέα σας αγορά.

2 Η κύρια γλώσσα

Τα πορτογαλικά είναι η κύρια προφορική και γραπτή γλώσσα στη Βραζιλία και χρησιμοποιούνται από το 85% της χώρας. Οι περισσότεροι πελάτες συνηθίζουν να επικοινωνούν στα πορτογαλικά, αν και το 12% της χώρας μιλάει αγγλικά.

Όταν οι Βραζιλιάνοι γράφουν στα αγγλικά, χρησιμοποιούν την ορθογραφία των αγγλικών ΗΠΑ αντί για την ορθογραφία των αγγλικών Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα:

ΗΠΑ ΗΒ
Favor Favour
Color Colour
Honor Honour
Organize Organise
Maximize Maximise
Stylize Stylise

3 Επισημότητα

Θα πρέπει να ακολουθείτε επίσημο ή ανεπίσημο ύφος όταν απευθύνεστε στους πελάτες σας στη Βραζιλία; Είναι ευγενικό να ρωτήσετε.

Στη Βραζιλία, τα κείμενα για τα περισσότερα προϊόντα είναι γραμμένα με ανεπίσημο ύφος. Ορισμένες φορές η διατύπωση μπορεί να είναι σχεδόν παιχνιδιάρικη. Στα προϊόντα που υιοθετούν αυτήν την πιο χαλαρή προσέγγιση περιλαμβάνονται το YouTube και το Google Play.

Αν το αντικείμενό σας αφορά ένα οικονομικό προϊόν, μια νομική υπηρεσία ή χρήματα, θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα πιο επίσημο ύφος και στιλ, αλλά να χρησιμοποιήσετε γλώσσα που εξακολουθεί να είναι προσιτή στον αναγνώστη.

Είτε μιλάτε σε επίσημο είτε σε ανεπίσημο πλαίσιο, θα πρέπει να απευθύνεστε χρησιμοποιώντας τον τύπο εσείς. Στη συνέχεια, προσαρμόστε το κείμενό σας ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βραζιλία

Στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2019, η Βραζιλία κατετάγη 109η ανάμεσα σε 190 χώρες.

4 Συστήματα και μορφές αρίθμησης

Αριθμοί

Διαχωριστικό δεκαδικών
 • Χρησιμοποιείται το κόμμα (,)
  • π.χ. 1,5 ώρα.
Διαχωριστικό χιλιάδων
 • Χρησιμοποιείται η τελεία (.)
  • π.χ. 1.524 άτομα.
Αριθμοί τηλεφώνου
 • Ο κωδικός χώρας είναι +55.

 • Κάθε αριθμός περιλαμβάνει έναν διψήφιο κωδικό περιοχής, τον οποίο ακολουθεί ο κύριος αριθμός. Ο κωδικός περιοχής είναι ευρέως γνωστός ως "κωδικός DDD".

 • Οι αριθμοί τηλεφώνου έχουν την εξής μορφή (+55) 12 4567-8910.

 • Οι αριθμοί διαχωρίζονται από κενά ή παύλες για λόγους σαφήνειας.

 • Οι αριθμοί δωρεάν κλήσης έχουν το πρόθεμα 0800.

5 Μορφή νομίσματος

Οι Βραζιλιάνοι συναλλάσσονται σε Ρεάλ Βραζιλίας. Αυτό αντιπροσωπεύεται από το σύμβολο R$ και τον εμπορικό κωδικό τριών γραμμάτων BRA.

Οι ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων είναι:

100,00 R$ 50,00 R$ 20,00 R$ 10,00 R$ 5,00 R$ & 2,00 R$

6 Μορφή ημερομηνίας

Στη Βραζιλία η μορφή ημερομηνίας είναι ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ ή λιγότερο συχνά ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ,
π.χ. 24/03/17 ή 24/03/2017

Ή αν γράφεται ολογράφως, θα πρέπει να είναι "24 março 2017" (χωρίς κόμματα ή τακτικά αριθμητικά, όπως "η").

Όταν γράφετε ημερομηνίες ολογράφως, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας, προσθέστε ένα κόμμα μετά την ημέρα, π.χ. "Segunda-feira, 27 de março de 2017 για το Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017."

Το διαχωριστικό για εύρη ημερομηνιών είναι η μεσαία παύλα (–), π.χ. 24–27 de março.

7 Μορφές ώρας

Το 24ωρο σύστημα χρησιμοποιείται ευρέως στη Βραζιλία.

Στον επίσημο γραπτό λόγο, χρησιμοποιείται ο τύπος 7ω45λ ή στον ανεπίσημο λόγο χρησιμοποιείται ο τύπος 13:25.

Στον επίσημο γραπτό λόγο οι ολόκληρες ώρες γράφονται μόνο με ένα "ω", π.χ. 8ω (όχι 8ω00λ).

Στην καθημερινή ομιλία, οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούν τη 12ωρη μορφή, λέγοντας "οκτώ το βράδυ" για 20ω.

Η 24ωρη μορφή προτιμάται σε ψηφιακές συσκευές, όπως υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet κ.λπ., ενώ αποτελεί την τυπική μορφή στο Android, όπου το διαχωριστικό είναι η άνω και κάτω τελεία, π.χ. 14:24.

8 Εργάσιμες ημέρες

Οι τυπικές εργάσιμες ημέρες είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα γραφεία είναι κλειστά το Σάββατο, αν και οι υπηρεσίες και τα καταστήματα είναι ανοικτά.

9 Τι πρέπει να αποφύγετε στη βραζιλιάνικη αγορά

Κάθε κουλτούρα περιλαμβάνει διαφορετικές δεισιδαιμονίες και παραδόσεις, τις οποίες αξίζει να λαμβάνετε πάντα υπόψη, ειδικά κατά την είσοδο σε μια νέα αγορά. Οι Βραζιλιάνοι θεωρούν τον αριθμό 13 άτυχο.

10 Σημαντικές συμβουλές τοπικής προσαρμογής

Ακολουθούν οι πέντε κυριότερες συμβουλές μετάφρασης που θα σας βοηθήσουν να ακούγεστε σαν ντόπιος στην αγορά της Βραζιλίας, σε ελάχιστο χρόνο:

 1. Προσέξτε να μην μεταφράζετε υπερβολικά κυριολεκτικά και προσπαθήστε να ακολουθείτε τη δομή των προτάσεων της πορτογαλικής γλώσσας.

 2. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αγγλικές ή ξένες λέξεις στο κείμενό σας και αποφύγετε ιδιωματισμούς και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα σας, καθώς μπορεί να μην μεταφράζονται στη βραζιλιάνικη αγορά. Για παράδειγμα, η τοπική αργκό δεν μεταφράζεται εύκολα, καθώς ποικίλλει σημαντικά στις διάφορες περιοχές της χώρας.

 3. Λάβετε υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές, ώστε να μην μπερδεύετε ή προσβάλλετε το βραζιλιάνικο κοινό σας. Για παράδειγμα, μην αναφέρετε την παράδοση του "Boxing Day" σε μια προσφορά και μην υποθέτετε ότι είναι γνωστή στη Βραζιλία.

 4. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη μετάφραση της διαδικασίας πληρωμής, του κέντρου υποστήριξης και σε όλα τα μέρη του ιστοτόπου σας στα οποία απαιτείται κάποια ενέργεια από τον χρήστη σας προκειμένου να ολοκληρώσει μια αγορά ή μετατροπή.

 5. Αποφύγετε τη χρήση μηχανικών μεταφράσεων, καθώς δεν θα ηχούν φυσικά.

11 Πρόσθετες οδηγίες

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας συνάδει με το ύφος και τη γλώσσα της τοπικής αγοράς, στον οδηγό μας για την τοπική προσαρμογή.