Η SPOT-A-SHOP επεκτείνεται διεθνώς με έναν ιστότοπο για κινητά και μάρκετινγκ αναζήτησης

Πώς η φινλανδική νέα επιχείρηση πέτυχε 500% αύξηση των κλικ στον ιστότοπό της με τη βοήθεια της Google

Στόχοι

  • Επέκταση σε δύο νέες διεθνείς αγορές εντός ενός έτους
  • Εξέλιξη σε βασικό παράγοντα στον χώρο της αγοράς λιανικών πωλήσεων στο διαδίκτυο
  • Επίτευξη σημαντικής ανάπτυξης (x10) στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας

Προσέγγιση

  • Εισαγωγή μάρκετινγκ αναζήτησης μέσω του Google Ads
  • Ορισμός στόχου κόστους ανά απόκτηση πελάτη (CPA)
  • Βελτιστοποίηση καμπανιών για τη διατήρηση της διεθνούς ανάπτυξης
  • Δημιουργία αποκριτικού ιστοτόπου για κινητά, ώστε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες

Αποτελέσματα

  • Αύξηση κλικ κατά 500% με 30% χαμηλότερο κόστος ανά κλικ (CPC) στη Φινλανδία
  • Επιτυχής επέκταση σε δύο νέες αγορές εντός ενός έτους από την κυκλοφορία

Ο φινλανδικός ιστότοπος λιανικής πώλησης SPOT-A-SHOP αποτελεί έναν ολοκληρωμένο προορισμό για τις καλύτερες εκπτώσεις σε είδη μόδας και αθλητικά είδη στον ιστό. Μια μικρή νέα επιχείρηση με πάθος για επέκταση πέρα από τα σύνορα της χώρας της, η SPOT-A-SHOP δημιούργησε έναν αποκριτικό ιστότοπο για κινητά και εφάρμοσε μάρκετινγκ αναζήτησης με το Google Ads. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία είδε τα κλικ να αυξάνονται κατά 500%, ενώ έχει επεκταθεί σε δύο νέες διεθνείς αγορές από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της.

Στόχος της SPOT-A-SHOP είναι να βοηθάει τους καταναλωτές να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες σε είδη μόδας και αθλητικά είδη στο διαδίκτυο. Ως νέα επιχείρηση στη μικρή χώρα της Φινλανδίας, οι διεθνείς εξαγωγές βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα της SPOT-A-SHOP από την πρώτη πιλοτική δοκιμή της επιχείρησης σε εθνικό επίπεδο το 2015.

"Γνωρίζαμε εξαρχής ότι το μέγεθος της αγοράς ήταν πολύ περιορισμένο για την επιχείρησή μας", εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος Jesse Jyläs. "Η ιδέα δημιουργήθηκε με την προοπτική να επεκταθούμε βάσει κλίμακας σε πολλές χώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα".

Για να μπορέσει να πετύχει αυτόν τον στόχο, η ομάδα κατάρτισε ένα προσεκτικό σχέδιο διεθνούς επέκτασης. "Με τη βοήθεια της Google και της εσωτερικής ανάλυσης, μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια σίγουρη απόφαση για τις αγορές στις οποίες θα εισέλθουμε", λέει ο Jyläs. "Εξετάσαμε διάφορες μελέτες από τις οποίες συγκεντρώσαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών, τις μακροοικονομικές τάσεις της μόδας, τις δυνατότητες της αγοράς και το ανταγωνιστικό περιβάλλον, προκειμένου να προσδιορίσουμε την ευκαιρία σε διάφορες αγορές".

Το επόμενο στάδιο για την εταιρεία ήταν να κερδίσουν πελάτες σε αυτές τις διεθνείς αγορές, επομένως η SPOT-A-SHOP στράφηκε στο μάρκετινγκ αναζήτησης, ορίζοντας έναν προσιτό στόχο κόστους ανά απόκτηση πελάτη (CPA) και χρησιμοποιώντας το Google Ads, για να προσελκύσει τη σχετική επισκεψιμότητα, τη σωστή στιγμή του ταξιδιού των χρηστών από την αναζήτηση ενός είδους μέχρι την αγορά. "Η αναζήτηση μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πολλούς νέους πελάτες στο πλαίσιο της στόχευσης κόστους ανά απόκτηση (CPA), ενώ μας βοήθησε να προσαρμόσουμε γρήγορα βάσει κλίμακας τις επιχειρήσεις μας σε νέες αγορές", δηλώνει ο Jyläs.

Η διαχείριση του κόστους με αυτόν τον τρόπο έχει αποτελέσει βασικό παράγοντα για την επιτυχία της νέας εταιρείας μέχρι στιγμής. "Μπορέσαμε να μειώσουμε τα έξοδα CPA, προκειμένου να παραμείνουν σε αποδεκτό επίπεδο για εμάς. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας γρήγορα και αποτελεσματικά. Μπορέσαμε να αυξήσουμε τις δαπάνες μάρκετινγκ σε όλα τα κανάλια Google, επιτυγχάνοντας τα επίπεδα του CPA-στόχου. Ως νέα επιχείρηση, αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, προκειμένου να αναπτυχθούμε". Προσθέτει, επίσης: "Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας, όταν διαπιστώσαμε τη μεγάλη ποικιλία πόρων που διατίθενται από την Google σε εργαλεία και συμβουλές για εξαγωγές".

Τα κινητά έχουν επίσης διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεθνή επέκταση της SPOT-A-SHOP. Ο ιστότοπος έχει βελτιστοποιηθεί για κινητά και οι καμπάνιες για κινητά αποτελούν επίσης ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ της εταιρείας, με το 45% των επισκέψεων στο SPOT-A-SHOP να προέρχεται από smartphone.

"Δημιουργήσαμε έναν αποκριτικό ιστότοπο από την αρχή, καθώς τα κινητά ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για μας", λέει ο Jyläs. "Συνειδητοποιήσαμε τη σημασία που έχει η ταχύτητα των σελίδων μέσω κινητών, ιδιαίτερα στην αγορά της μόδας. Η SPOT-A-SHOP παρέχει έναν απλό τρόπο για να βρίσκουν οι καταναλωτές προϊόντα ευκαιρίας ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία ειδών στην ιστοσελίδα μας και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουν έναν γρήγορο και βολικό τρόπο για να το κάνουν".

Η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει καρπούς: Μόλις στο πρώτο έτος της κυκλοφορίας, το μάρκετινγκ αναζήτησης βοήθησε τη SPOT-A-SHOP να πετύχει τον στόχο της επέκτασης σε δύο νέες αγορές, αυξάνοντας τα κλικ κατά 500% και μειώνοντας ακόμη κατά 30% το κόστος ανά κλικ στην εγχώρια αγορά της Φινλανδίας.

"Μέσω της SPOT-A-SHOP, οι καταναλωτές μπορούν να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες σε είδη μόδας από διάφορα διεθνή καταστήματα ιστού", λέει ο Jyläs. "Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές εκτιμούν πραγματικά την τεράστια ποικιλία προϊόντων με έκπτωση που διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας μας".

"Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας, όταν διαπιστώσαμε τη μεγάλη ποικιλία πόρων που διατίθενται από την Google σε εργαλεία και συμβουλές για εξαγωγές". Jesse Jyläs, διευθύνων σύμβουλος, SPOT-A-SHOP